De Speelgoedbank, dé cadeauwinkel voor verduurzaamd speelgoed

Aan de Gedempte Herensingel 4 is een prachtige, goed gesorteerde, leuk geprijsde speelgoedwinkel gevestigd waar heel Haarlem welkom is.

De Speelgoedbank is een mooi initiatief met meerdere doelen:

  • Kinderen van wie de ouders een HaarlemPas hebben kunnen maandelijks t.w.v. € 5 gratis speelgoed uitzoeken
  • Ouders en grootouders die graag een duurzaam cadeau voor hun (klein)kinderen zoeken zijn welkom om speelgoed, boeken, computerspellen, verkleedkleren en nog veel meer te kopen
  • Speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld en dat nog in goede staat verkeerd kan worden gedoneerd voor een duurzame, volgende speelronde
  • Ruim 30 vrijwilligers vinden hier een zinvolle dagbesteding of zetten hier hun eerste stappen richting het arbeidsproces.
Maaike Disveld

Maaike Disveld is sinds 2017 de enthousiaste directeur en coördinator van de Speelgoedbank. Ze heeft veel gewerkt in de maatschappelijke dienstverlening en de commerciële sector en maakt zich samen met het bestuur sterk voor deze unieke formule.

Voor wie is de Speelgoedbank?

De Speelgoedbank is voor iedereen. Gezinnen met een HaarlemPas kunnen ook lid worden. Kinderen tussen de 0 en 15 jaar van deze gezinnen krijgen een pas waarmee ze voor € 5 per maand speelgoed kunnen komen halen. Ze mogen ook sparen voor iets groters of kunnen de pas gebruiken om een cadeautje te kopen. Kinderen vanaf ongeveer 8 jaar krijgen een pas in eigen beheer.

Op dit moment zijn er 600 kinderen lid van de Speelgoedbank. De Speelgoedbank is actief in de regio IJmuiden tot en met Hoofddorp.

De Speelgoedbank werkt daarnaast met doorverwijzers. Niet alleen de HaarlemPas is een criterium. Ook mensen die tijdelijk in de problemen komen en minder inkomen  hebben kunnen er gebruik van maken. 

Huisartsen, CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), bewindvoerders en wijkteams kunnen ook doorverwijzen naar de Speelgoedbank. Organisaties die gebruik maken van de Speelgoedbank zijn onder meer daklozenopvang, Blijf Groep (Blijf-van-mijn-lijfhuizen) en Vluchtelingenwerk.

Uniek in opzet

De Speelgoedbank is een uitgiftepunt gecombineerd met een winkel. Dankzij de winkel is het uitgiftepunt op een aantrekkelijke locatie. Ouders en kinderen hoeven nu niet naar een onaantrekkelijke plek. Dat werkt stigmatiserend; kinderen moeten niet het gevoel krijgen dat ze ‘anders’ zijn, maar moeten gewoon kunnen winkelen in een normale winkel die er aantrekkelijk uitziet. Kinderen die op de Speelgoedbank zijn aangewezen verdienen het om met goed speelgoed te kunnen spelen en niet met afdankertjes. De opzet van deze winkel maakt dat mogelijk.

Financiering

Het budget komt van donaties en acties en (niet structurele) subsidie. Betalende klanten zijn donateur. Omdat de constructie met de winkel als commercieel wordt aangemerkt, wordt de Speelgoedbank niet structureel gesubsidieerd op basis van het aantal kinderen dat jaarlijks wordt geholpen. De Speelgoedbank moet daarom jaarlijks subsidie aanvragen en evenementen organiseren. Om te kunnen blijven bestaan heeft de winkel € 10.000 per jaar nodig. De gemeente draagt niet bij aan vaste lasten van individuele stichtingen.

Vrijwilligers

Bij de Speelgoedbank werken 30 vrijwilligers. Deze groep bestaat uit gepensioneerden, herintreders die al lang uit het arbeidsproces zijn en mensen van het project Aan de slag. In dat project werken Vluchtelingenwerk, Pasmatch en Agros samen om mensen voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

Wil je meer weten over dit mooie project? Ga naar www.speelgoedbankhaarlem.nl

Participatieraad Haarlem