Meet & Eat boeit en verbindt!

Eens per maand eten twintig Haarlemmers en twintig asielzoekers die op de COA-boot aan het Spaarne wonen met elkaar. Het doel van deze Meet & Eat bijeenkomsten is elkaar leren kennen en contacten leggen. Participatieraadleden Jaap Ritsema en Annette Aukema waren op 26 april jl. aanwezig bij zo’n gezamenlijke maaltijd in eetcafé Turquoise. Hieronder leest u hun verslag.

Dit contact is heel belangrijk voor de ‘nieuwe Haarlemmers’, vertelden de organisatoren Dick Hagoort en Frank Richert. Zij hebben geen Nederlandse achtergrond en zijn vaak gedwongen hun eigen land te verlaten omdat ze anders zijn, of het bijvoorbeeld niet eens zijn met het regime. Wij herdenken in Nederland op vier mei de Tweede Wereldoorlog en vieren op vijf mei onze vrijheid. Maar in vrijheid leven is absoluut niet vanzelfsprekend!

Dit was meteen een onderwerp voor het gesprek met onze tafelgenoten. We kregen ook een envelop met vragen over verschillende onderwerpen die we aan de orde konden stellen. Soms is het best lastig om zo spontaan een gesprek met elkaar te voeren.

Bij ons aan tafel zaten een jong echtpaar uit Iran, een Iraanse vrouw, een Turkse man, nog een Nederlandse vrouw en een jonge vrouw van Russische afkomst. Twee personen spraken geen Nederlands of Engels. Gelukkig kon iemand het gesprek vertalen. Zo ontstonden er levendige gesprekken over gewoonten, de IND en het verlangen om weer terug naar huis te kunnen. Maar ook over een toekomst in een veilig land, zoals Nederland. De één wil een baan als beveiligingsambtenaar, anderen dromen van een baan als danseres, kapper en fotograaf.

Aan onze tafel wisselden we emailadressen uit en maakten we afspraken om elkaar beter te leren kennen. Eén groepje gaat bijvoorbeeld met elkaar naar het strand; een Nederlandse vrouw gaat op de COA-boot het spel Backgammon uitleggen en spelen. 

Het driegangenmenu, bereid door de stichting Turquoise, smaakte uitstekend! Kortom: een mooi initiatief, dat maandelijks ‘oude’ en ‘nieuwe’ Haarlemmers dichter bij elkaar brengt!

De volgende Meet & Eat is op 31 mei a.s. bij ‘Stem in de stad’ aan de Nieuwe Groenmarkt 22. Vanaf 18.00 uur ben je welkom. Opgeven kan bij Dick Hagoort (06-46567853) of Frank Richert (06-39431018).

Participatieraad Haarlem