Iftar-bijeenkomst in het kader van de Ramadan

“Ik vond het een mooie ervaring, van harte aan te bevelen voor een volgende keer!” 

Dat was de enthousiaste reactie van Jaap Ritsema, lid van de Participatieraad Haarlem. Samen met collega Tineke Tjalma bezocht hij op zondag 2 april een Iftar-bijeenkomst. Deze bijeenkomst, georganiseerd door de ‘Stichting Samen Haarlem’ (SSH) en de ‘Stichting Somaliërs Haarlem en Omgeving’ (SSHO), vond plaats in het ‘Huis van de Wijk Da Vinci’. 

Iedereen kon zich voor deze bijeenkomst aanmelden en er waren zo’n 150 mensen aanwezig. 

Tineke:  “Het was een zeer divers samengesteld gezelschap. Zo zat ik aan tafel met onder andere een Koerdische man, een man van Marokkaanse komaf en vier jonge mannen uit Eritrea. Door deze mix van verschillende achtergronden realiseer je je goed hoe veel er gemeenschappelijk is en tegelijkertijd ook hoeveel verschillen er zijn.”

Vanaf 18.00 uur was de inloop. De voorzitters van de SSH en SSHO openden de bijeenkomst.

Tot de start van de Iftar-maaltijd (na zonsondergang) kregen de aanwezigen een aantal groepsopdrachten, onder leiding van ProDemos. Centrale thema’s waren Verbinding, Ontmoeting, Solidariteit en Bezinning. Bijvoorbeeld de opdracht om een rangorde aan te geven in de belangrijkheid van begrippen zoals respect, familie, elkaar helpen, geloof, vrijheid en met elkaar praten. 

Jaap: “Het was een boeiende uitwisseling. Je mocht als groep niet meer dan vijf dingen kiezen, dus wat heeft prioriteit? In de gezamenlijke nabespreking viel mij op dat ‘traditionele’ waarden zoals familie en geloof hoog scoorden. Maar ook andere maatschappelijke thema’s kregen aandacht. Alles heel speels en toegankelijk gepresenteerd.”

Om 20.12 uur, meteen na zonsondergang, werd de Iftar-maaltijd geserveerd. Hiervoor hadden drie koks drie dagen in de keuken gestaan! 

Jaap: “Het was ook echt een hele uitgebreide en lekkere maaltijd met veel afwisselende gerechten, onder andere uit de Somalische en Marokkaanse keuken.”

Aan het einde van de bijeenkomst was er nog een verloting van een aantal cadeaus. 

Zie ook de foto’s voor een impressie van deze bijzondere bijeenkomst.

Participatieraad Haarlem