Het Open koffie Huis en Nieuw Thuis in De Schakel winnen de Participatieprijs 2024

Afgelopen woensdagmiddag 12 juni maakte de Participatieraad de winnaars van de Participatieprijs Haarlem 2024 bekend. Wethouder Diana van Loenen reikte de prijzen uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in wijkcentrum Binnensteeds. 

Er waren dit jaar maar liefst 31 inzendingen! Welke initiatieven dat zijn kunt u hier zien. Twee initiatieven konden een geldprijs van € 1.000 winnen: één (nog) kleinschalig initiatief en één initiatief met een groter bereik. De jury bestond uit een aantal leden van de Participatieraad en de winnaars van vorig jaar.
Voordat de wethouder de beide prijswinnaars bekend maakte, zette de Participatieraad alle 31 inzendingen even in het zonnetje met een presentatie (deze vindt u hier) en een korte toelichting op ieder initiatief. Gevolgd door een groot applaus van de overige aanwezigen.

Daarna maakte de wethouder de beide winnaars bekend en vertelde zij waarom de jury voor deze twee initiatieven koos:

Het Open koffie Huis werd de winnaar in de categorie ‘grotere initiatieven’.
Het koffie Huis is een laagdrempelige plek waar mensen in Molenwijk elkaar kunnen ontmoeten. Het brengt mensen met elkaar in contact en helpt om eenzaamheid tegen te gaan. Iedereen is welkom en vindt altijd wel iemand om mee te praten. Prijzen worden laag gehouden zodat mensen met weinig geld er ook terecht kunnen. Een kleurrijke mix van vrijwilligers runt de koffiebar en er zijn werkervaringsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er komen wel 700 bezoekers per week en zo’n 140 vrijwilligers werken er aan mee.
De motivatie van de jury voor deze keuze was dat bij Het Open koffie Huis verbinding centraal staat, dat het mensen van verschillende achtergronden bij elkaar brengt en heel veel mensen mee laat doen, ook als ze weinig geld hebben.

De winnaar in de categorie ‘kleinschalige initiatieven’ werd Nieuw Thuis in De Schakel, een samenwerking van Ontmoetingscentrum de Schakel en Bedrijf en Samenleving. 
Ontmoetingscentrum De Schakel startte 6 jaar geleden op de zolder een huisvestingsproject voor 4 dakloze, kansrijke jongeren. Zij wonen zelfstandig en krijgen begeleiding bij het weer op de rit krijgen van hun leven, zoals een baan en eigen zelfstandige woonruimte vinden.
Het was zo succesvol dat er nog 4 appartementen zijn gebouwd in de voormalige dienstwoning. Ook dit initiatief draait grotendeels op vrijwilligers!
De jury: “Nieuw Thuis in De Schakel is gericht op een specifieke doelgroep, biedt hulp aan kwetsbare jonge mensen en is opgezet om deze een nieuwe kans te geven.” 

Na de prijsuitreiking bedankte de voorzitter de deelnemers voor hun inzet en ontvingen alle initiatieven een certificaat als herinnering aan hun deelname. Daarna werd de uitreiking gevierd met een hapje en een drankje, verzorgd door Turquoise en geserveerd door vier vrijwilligers van de ‘Meedoen balie’, een initiatief van VWC-BUUV en het COA.

Klik op een foto voor een grotere weergave

Klik hier voor het persbericht

Klik hier voor alle foto’s

Participatieraad Haarlem