Diner voor 2 en Buurtcamping Molenplaspark winnen Participatieprijs 2023

Op woensdagmiddag 7 juni maakte de Participatieraad de winnaars van de Participatieprijs Haarlem 2023 bekend. Uit 22 inzendingen kwamen ‘Diner voor 2’ en ‘Buurtcamping Molenplaspark’ als winnaars uit de bus. Wethouder Diana van Loenen reikte de prijzen uit tijdens een feestelijke en zonnige bijeenkomst in wijkcentrum Binnensteeds.

Er waren dit jaar maar liefst 22 inzendingen, bijna twee keer zoveel als vorig jaar! Hier kunt u zien welke initiatieven dat zijn. Twee van deze initiatieven konden een geldprijs van € 1.000 winnen: één (nog) kleinschalig initiatief en één initiatief met een groter bereik. De jury bestond uit een aantal leden van de Participatieraad, de winnaar van vorig jaar en een inwoner van Haarlem die actief is in het sociale domein. 

Voordat wethouder Diana van Loenen de beide prijswinnaars bekend maakte, zette de Participatieraad alle 22 inzendingen even in het zonnetje met een presentatie en een korte toelichting van ieder initiatief. Gevolgd door een groot applaus van de overige aanwezigen. Een pdf van de presentatie vindt u hier.

Daarna maakte de wethouder de beide winnaars bekend en vertelde zij waarom de jury deze initiatieven koos:

Buurtcamping Molenplaspark werd de winnaar in de categorie ‘groter initiatief’. Ieder jaar organiseren zij een (bijna) gratis vakantie voor zo’n honderd bewoners van Schalkwijk met weinig geld. Haarlemmers met een Haarlem pas betalen niets. Deelnemers genieten van een driedaagse kampeervakantie in eigen park met eten, drinken en vakantieactiviteiten voor jong en oud.  Dit initiatief krijgt de prijs in deze categorie omdat het zorgt voor verbinding tussen mensen in de wijk en gezinnen met minder geld in staat stelt een keer iets leuks te doen.

De winnaar in de categorie ‘kleinschalige initiatief’ werd Diner voor 2. Maandelijks verzorgen zij een diner voor zes mensen met een haperend brein, samen met hun partner of een vriend(in). De gasten die dat leuk vinden helpen met de voorbereiding van een uitgebreid viergangendiner, dat vervolgens geserveerd wordt in de sfeer van een luxe restaurant. Dit bezorgt mensen een onvergetelijke avond. Diner voor 2 wint de prijs omdat ze op een zeer originele manier een heel kwetsbare groep een groot plezier doet.

Na deze uitreiking bedankte de voorzitter de deelnemers voor hun inzet en ontvingen alle initiatieven een certificaat als herinnering aan hun deelname. Daarna werd de uitreiking gevierd met een hapje en een drankje, voor de liefhebbers in het zonnetje!

Participatieraad Haarlem