Hattrick

Beschrijving initiatief

De veel te vroeg overleden Haarlemmer Hamilton Franklin was een groot voorbeeld voor veel jongeren in Haarlem. Een actieve burger in Schalkwijk die jongeren naar verschillende activiteiten en evenementen meenam. Dankzij hem deed ook ik mee met verschillende hardloopevenementen, activiteiten in de wijk en speelde ik muziek bij zijn speelband
Hamilton Franklin was lange tijd werkzaam als buurtsportcoach. Dit deed hij totdat hij vermoeid begon te raken en ik als 14-jarige hem mocht helpen met het geven van sportactiviteiten aan leeftijdsgenoten. Het werkte, iedereen deed mee en ik vond het super tof. Achteraf gezien waren dit niet de makkelijkste groepen jongeren om te begeleiden. Sindsdien is de term rolmodellen mij altijd bijgebleven en wist ik zeker dat ik er iets mee wilde doen. Op het moment dat mijn rolmodel ziek werd en uiteindelijk kwam te overlijden deed het veel met mij, maar daardoor kreeg ik wel een betere kijk op de wereld. Ik wilde rolmodellen in Schalkwijk creëren die positieve invloed kunnen uitoefenen op hun leeftijdsgenoten. Werken aan een community vol met rolmodellen die werken aan hun talenten en aan die van anderen. 
Nu 10 jaar later sta ik waar ik in 2010 wilde staan met een eigen stichting; Stichting Hattrick, een stichting waar ik rolmodellen train en hen in hun optimale kracht zet!
De afgelopen jaren bleek Hattrick succesvol. De stichting is een plek voor iedere jongere die niet alleen jong leert (jong geleerd =) maar ook met plezier naar ons toe komt. Zo krijg ik dagelijks Whatsapp-berichten met de vraag wanneer de volgende Young Leaders traject start en krijg ik vragen om structurele activiteiten op te zetten samen met de jongeren (= jong gedaan) 
Nu is het tijd om Hamilton Franklin’s legacy om te zetten naar een duurzame organisatie en zo een hele nieuwe generatie te inspireren om ook, net zoals ik op 14-jarige leeftijd, te laten zien hoe het is om rolmodel te zijn. Hattrick voorziet zichzelf van drie kerntaken: ontwikkelwerk, verkenningswerk en verbindingswerk. Ontwikkelwerk is dat jongeren ongelijke middelen en mogelijkheden hebben om hun talenten te ontwikkelen. Hattrick schuwt het niet te kijken voorbij deze toegang tot middelen en de cognitieve skills van deze jongeren. Hattrick gaat echt op zoek naar de passies en drijfveren van deze diverse jongeren; erkenningswerk. En weet vervolgens hoe zij jongeren ertoe kan bewegen met deze talenten aan de slag te gaan. Hattrick kijkt voorbij het individu omdat zij de community betrekt. Hattrick is opgebouwd uit een netwerk van jongeren, buurtbewoners, partners, professionals, rolmodellen en vrijwilligers die elk op hun eigen wijze bijdragen aan de doelen van het Hattrick in zijn geheel; verbindingswerk.

Website of socialmediapagina

www.hattrickhaarlem.nl

Wanneer is dit initiatief gestart

14 februari 2020

Wat is het doel van het initiatief

Het doel van deze stichting is om rolmodellen te creëren aan de hand van een traject dat bestaat uit onder meer 10 sessies die in een reeks gepland staan. Om nieuwe rolmodellen te krijgen voor in Haarlem Schalkwijk en Haarlem Oost zullen deze jongeren eerst het vertrouwen in deze organisatie moeten krijgen en bovenal intrinsiek gemotiveerd zijn om alles uit de kast te halen. Dit doet de organisatie door echt in contact te staan met de jongeren, het hebben van een open houding richting de jongeren toe en laten voelen dat de jongeren stuk voor stuk gerespecteerd worden. Bovendien worden ze benaderd vanuit een positieve, waarderende blik en wil de organisatie het verschil maken in de jongeren hun denkwijze en kijk op de wereld.

Hoeveel inwoners maken gebruik van dit initiatief

300-400 jongeren

Participatieraad Haarlem