Sterke Haarlemse vrouwen in het zonnetje

8 maart is Internationale Vrouwendag. Met dit jaar als thema ‘invloed met impact’. Daarom zet de gemeente Haarlem deze week 4 sterke Haarlemse vrouwen in het zonnetje: Ilse Moerkerk, Neide Bastos, Désirèe Kootstra en Ruth Nelemaat.

Ilse Moerkerk

De eerste powervrouw is Ilse Moerkerk. Sinds 2018 is haar leven radicaal veranderd, doordat zij haar rechterbeen verloor aan botkanker. Door haar positiviteit en wilskracht leerde zij in 2 jaar tijd heel veel opnieuw: lopen, fietsen, sporten en autorijden! Haar motto: “Stop nooit met proberen. Stop nooit met geloven. Geef nooit op. Iets wat de moeite waard is, is alle moeite waard.”

Haar beenamputatie zorgde voor een zware periode. Naast vele dieptepunten, waren er ook mooie momenten en wijze lessen. Ilse: “Je weet pas hoe sterk je bent, als sterk zijn de enige optie is die je hebt.” Haar geleerde levenslessen deelt zij via haar blog om mensen in eenzelfde situatie te inspireren. Daarop schrijft ze: “Sta iedere dag sterker op dan de dag ervoor. Kijk je angsten aan en droog je tranen. Je hebt een prachtig leven te leven!”

Neide Bastos

Een andere bijzondere stadsgenote, is Neide Bastos, oprichter van Kunstnest! Haar stichting zet zich speciaal in voor de jonge Haarlemse stadbewoners.

Kunstnest gebruikt kunst als hulpmiddel om kinderen over zichzelf en de wereld om hen heen te leren. De stichting organiseert educatieve lessen, workshops en tentoonstelling met en voor de jeugd!

Volgens Neide is kunst meer dan creatief bezig zijn. “Kunst is een taal om met de wereld in verbinding te komen. Niet iedereen is even machtig in de taal, maar wanneer je iets kunt maken waarin je uitlegt wat je voelt, dan kun je ook communiceren.”

Duurzame juf Désirèe

Désirèe Kootstra werd afgelopen jaar tweede in de landelijke verkiezing van Duurzame Docent. Met haar lessen over techniek probeert ze de wereld van haar leerlingen te vergroten. “Als kinderen weten hoe een stroomkring werkt en zelf een schakelaar hebben ontworpen, snappen zij opeens hoe de lichtknop in huis werkt en heeft het Electro-spel geen geheimen meer voor hen.”

Ook leert ze kinderen over de natuur. Zo zette ze samen met collega’s en ouders een beleeftuin op bij de Beatrixschool. En ze is initiatiefneemster van allerlei duurzaamheidslessen. Zoals het Milieubende-project met bijbehorende sponsorloop op de Beatrixschool. De opbrengst van ruim 5000 euro is besteed aan de aanschaf van WakaWaka-lampjes voor kinderen in Rwanda, zodat zij ook ’s avonds kunnen studeren.

Désirée hoopt dat haar lessen kinderen de gereedschappen geven om uitdagingen in het leven aan te gaan en hun mogelijkheden vergroten!

Ruth Nelemaat

Samen met vele anderen zet Ruth zich in voor een Haarlem waar het voor iedereen fijn leven is. Ongeacht je achtergrond, geloof of sekse.

Ruth was jarenlang de voorzitter van de Participatieraad. Ook organiseerde zij als voorzitter van de Wijkraad Burgwal het jaarlijkse wijkdiner. Bewoners koken daarbij een driegangendiner voor wijkgenoten om elkaar beter te leren kennen. Dat zorgt voor meer verbinding in de wijk.

Daarnaast bestrijdt Ruth ook de eenzaamheid in Haarlem! Zo is zij één van de gastvrouwen bij de aanschuiftafel De Tafel van Veel. Dit allemaal met de drive om mensen prettig te laten wonen. Volgens Ruth is Haarlem de mooiste stad van Nederland en verdient iedereen gelijke kansen in onze samenleving!

Van haarlem.nl